Kan hårporøsitet forbindes med olje? JA! Alle oljene er utviklet på en slik måte at de behandler en bestemt type hår.

Du kan skille mellom følgende typer:

  • hår med lav porøsitet – glatt, glansfullt og sunt. Det er vanskelig å farge, style eller føne det. Skjellaget ligger tett sammen. Mettede oljer tar best pleie på en slik type hår.
  • medium porøsitet – det er vanligvis sunt og lett å style. Skjellaget er løsere. Enumettede oljer vil være den beste behandlingen i dette tilfellet.
  • høy porøsitet – dette er vanligvis krøllete, krusete og statisk. Videre er det skadet, lett å væte, tørker raskt og kan fargebehandles. Et slikt hår har åpninger og hull i skjellaget. Derfor anbefales det å bruke flerumettede oljer for å gjøre det i bedre stand.

Bortsett fra de tre hovedporøsitetene kan du også finne normalt hår som lett får høy porøsitet, samt hår med medium porøsitet som har en tendens til å få mer lav porøsitet.

Hvordan finne hårporøsiteten?

For å finne hårporøsiteten din vil du måtte gjøre noen få tester: synstesten, berøringstesten, meltesten, flytetesten og kokosoljetesten. Videre, hvis du vil, kan du få tilstanden til hår og hodebunn sjekket av en tricholog. Hvordan foregår en slik undersøkelse? Ved hjelp av et spesielt designet mikroskopkamera analyserer legen lengden, tykkelsen og utseendet til hårtuppene og tilstanden til hodebunnen din. Resultatene er klare på minutter. Videre kan du be trichologen om råd når det gjelder behandlinger (hvis nødvendig). Han velger riktige produkter for pleie av hodebunnen din. Men i stedet for å bruke penger på en profesjonell, kan du prøve en eller flere av metodene for å avgjøre hårporøsiteten hjemme hos deg selv. Akkurat hva er de?

Synsmetoden: bare observer håret ditt hele tiden. Hva betyr det? Ta en nærmere kikk på hvordan håret ditt ser ut etter hårvask, føning, om det blir krusete og mister glans på regndager, eller kanskje håret ditt er vanskelig å style. Hvis du svarer ja på disse spørsmålene har håret ditt høy porøsitet. Men hvis håret ikke endrer seg noe særlig uansett værforhold og daglig styling, indikerer dette medium eller lav porøsitet.

Berøringstesten: ta en lokk av håret i to fingre og la fingrene gli opp skaftet (mot hodebunnen). Hvis du kjenner klumper og grovhet betyr det at håret har høy porøsitet. Videre, hvis hårstråene er glatte, har det lav porøsitet. Men du må huske før du bruker denne metoden at du må vaske håret grundig. Sørg for at håret er fritt for kjemikalier, vaskemidler og silikoner.

Meltesten: dryss mel over håret ditt. I dette tilfellet vil hår med høy porøsitet være dekket av en stor mengde mel. Lite mel betyr at du har hår med lav porøsitet. Uansett er kanskje ikke denne metoden helt pålitelig. Resultatet av testen kan påvirkes av hvor mye talg som skilles ut av talgkjertlene, eller rester av kosmetikk du har brukt tidligere.

Flytetesten: legg noen hårstrå i en skål fylt med vann. Hårstrå som synker til bunns etter noen minutter har høy porøsitet. Vann har trengt inn i det løse skjellaget med åpninger og hull, og tynget det ned. Hår som flyter på overflaten har lav porøsitet.

Kokosoljemetoden: påfør en generøs mengde kokosolje i håret. Etter rundt en time vasker du den ut og sjekker hvordan håret ditt ser ut. Hvis håret ble krusete og matt har det høy porøsitet, mens hår med lav porøsitet forblir glatt og glansfullt.

Er det mulig å endre hårets porøsitet?

Ja, det er det. For eksempel kan hårporøsiteten endres fra medium til høy eller høy til lav. Alt avhenger av måten du behandler hår og hodebunn på. Ved bruk av riktige produkter er du i stand til å forbedre tilstanden betraktelig, regenerere skadede tupper og gi hodebunnen næring. Dessverre kan også porøsitetsnivået økes. Hyppig fargebehandling, varmestyling, bruk av produkter som inneholder skadelige stoffer, solstråling og påvirkning av frie radikaler bidrar til at utseendet og tilstanden til håret ditt forverres.